2014. április 22., kedd

Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin

Ezt az animét amióta 2010-ben futott meg akartam nézni, de valami mindig közbejött. A felirat sajnos késett, viszont nem vagyok miatta elkeseredve, mivel ez az anime számomra a legjobbkor jött. Már kezdtem elveszíteni a reményt abban hogy bármelyik anime (az utóbbi pár évből), tudna egyedi és baromi izgalmas is lenni egyben, mert valljuk be, mostanság tömeg shounenek és a lolik korszaka van. Kezdeném ott hogy ezt az animét a Rainbow (Szivárvány) név tökéletesen jellemzi, mivel erősen a karakterek érzelmeire épített, de persze közben elég keményen folyik az adott story is. Az 1955-ös Japánban vagyunk, ugyebár 10 évvel a világháború után, Japán ekkor egy totálisan összetört és megalázott társadalomnak tűnik, fejlődésileg és emberileg is lemaradva az Amerikaiktól. Az története az animének úgy kezdődik hogy Hat fiatal srácot különböző okok miatt egy fiatalkorú bűnözők intézetébe visznek, ahol már kezdésként megalázzák őket majd ők lesznek a 2/6-os cella lakói. Viszont abban a cellában él már egy "elítélt" Sakuragi Rokurota, akivel először összeverekednek, de aztán egy-két dolog miatt összebarátkoznak és hatalmas dolgokon mennek át. Egyébként az animében a főszereplőket becenéven szólítják majdnem végig. Egy kivételével egytől egyik baromi jól megírt karakterek, és szerethetőek és nagyon jó Pszicho-Drámát hoznak magukkal. Illetve a későbbikben majdnem mindenki egy külön történetet kap de azt majd lejjebb. Minden esetre ezt az animét semmiképpen sem ajánlom 18 év alatti nézőknek, mégpedig azért mert nagyon erős pszichologycal beütése van az egész cuccnak, de csak röviden aki esetleg megnézné mire számíthat: prostitúció, zsarolás, emberkereskedelem, kínzás, szexuális erőszak, pedofília és még sorolhatnám. Az hogy részben véres az egyértelmű szerintem egy ilyen kaliberű animénél.



Egyébként a nagyon szépen lefestették, valahogy így képzeltem egy egy 50-60 évvel ezelőtti Japán börtönt/fegyházat. Nem egy hatalmas üzenete volt egyébként az animének, álmaink megvalósítása, kitörés abból a bizonyos sötétségből ami (akkoriban) fogva tartott, de a legnagyobb az a baráti kötelék volt. Mert hogy a barátságról szóló köteléket zseniálisan és szinte tökéletesen bemutatta az anime, és most megint ki fogok akadni. Miért csinálnak ennyi tömeg animének számító shounent, ami próbálja bemutatni a barátságok, lebutítva, egyediség nélkül, sablonosan? Itt van, ez az anime rá a tökéletes példa hogy bele lehet rakni egy ilyen baromi mély összetartást egy komoly Seinen animébe IS! Az az igazság volt még egy dolog amit észre vettem az animében, az pedig az volt azon kevés animék egyike amikben egy deka természetfeletti és/vagy fantasy elem sincs, és semmilyen erő sem. Igazából nem is kellett belé... de ez szerintem egyértelmű volt. Viszont ezen elgondolkodtam, így nagyon nehéz lehet történetet írni, mert bevallom, én történet központú vagyok, viszont nem rég néztem át a listámat és összesen HÁROM olyan anime volt az utóbbi egy-másfél évben amire úgy adtam 8 pont felett hogy nem volt egy deka ilyen elem sem benne. Ez egyébként a két Black Lagoon évad és a Chihayafuru S01, de ezek közül ugye csak a Black Lagoon évadok voltak Seinen kategóriás animék. Ez a tudat azért furcsa hogy miért nem tudnak elemek nélkül jó animét csinálni, mert lassan még a Slice of Life animékbe is vannak sajnos.  A történetre visszatérve, előrehaladásával kezd komolyodni is az egész, az elején még csak egyszerű bántalmazások voltak, és ezek fajultak el egy bizonyos dolog miatt, közben a srácok múltjáról is tudunk meg jó pár dolgot.



A börtönben töltött részek közben An-chan, azaz Sakuragi a főszereplő mivel ki akarják készíteni, tud valamit amit nem lenne szabad neki tudnia. Nem nagyon spoilerezek, úgy hogy rögtön át is térek az anime közepére, annyit elárulok hogy nem lesznek végig a börtönben. A 12-14. részek kegyetlen jók lettek, ugyan jött be egy bosszúállós sablon dolog de nagyon zseniálisan és epikusan oldották meg, egyfelől a sablont nézve jó hogy egyedien és gyorsan lezárták másfelől azt a fajta tervet és megvalósítást én néztem volna tovább. Lényegében azt kell hogy mondjam hogy két részre volt osztva az anime, az első 14 részre, és az utolsó 12 részere. Az első 14 részre én szívbaj nélkül azt mondom hogy az egyik legjobb pszicho cucc amit láttam, sőt igazából ha ott érne véget az anime megadnám a 10/10-et simán! De volt hátra még 12 rész, ami nem mondom hogy rossz lett, de teljesen más környezetben volt, és itt nem csak arra értem hogy más helyszínen volt hanem az a kegyetlenül nyomasztó pszicho hangulat is sajnos lejjebb hagyott, és itt kezdődtek meg azok a részek amik a karakterek álmait volt hivatott bemutatni. Nagyon jók voltak tényleg, egyenként is meg egyben is, de ez már nem az a szint volt amire 10 pontot tudok adni, szóval akár hogy legutoljára a Haibane Renmei kapott tőlem 10-est kerek 10 hónapja, ez sajnos nem fogja. DE azt meg kell mondanom, a Haibane óta nem láttam ennyire lenyűgöző animét! Igazából ezekben a részekben minden fiú kapott 1-2 részes külön epizódot amikben ő volt a főszereplő a saját életét kellett rendbe tennie, és voltak nagyon epic részek is mint Teknős-é, meg kissé visszafogottabbak is mint Káposztáé. Amit hiányoltam az Katona volt. Oké Káposzta is egy kevésbe a bandába illő karakter, de Katona meg alig kapott szerepet az anime során. Sőt ha jól emlékszem ő volt az egyetlen aki külön részt sem kapott az anime második felében, ami azért fájt nagyon mert akár hogy keveset szerepelt, amikor nagyon kellett helyre tette a dolgokat. (Fedetlen-ért és Mario-ért is küzdött.) Na meg pont belőle lehetett volna egy komoly egy-két részes történetet faragni.


A Grafika segítette legjobban ezt a nyomasztó hangulatot, kimondhatatlanul jó volt, nagyon jól tükrözte azt a világot. Ending nagyon tetszett, de az Opening Zenéje az valami kib*szott ZSENIÁLIS volt! Mint ha külön ehhez az animéhez írták volna, Openinget hallgatva és látva az animét libabőrös leszek ettől a számtól!  Szóval összességében egy nagyon epic cucc volt, lebilincselő, kegyetlen, és baromi jól mutatja be azokat az üzeneteket amit kell. A 18 év feletti anime fanoknak akik szeretik a komoly történeteket KÖTELEZŐ JELLEGGEL ajánlom! Pontozásban nálam 9/10, és nagyon közel volt a 10 ponthoz ez az anime! Le a kalappal! Ha minden jól megy még a héten jelentkezem a Log Horizon-al, a Chihayafuru S02-vel és az Air Gear-al!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése